MsZ v Prešove schválilo pilotný projekt fotovoltickej elektrárne

05.05.2010 Prešov

Prešov 5. mája (TASR) – Poslanci mestského zastupiteľstva v Prešove dnes diskutovali o zámere využitia plochých striech na výstavbu fotovoltických elektrární (FVE).
Cieľom návrhu, ktorý dnes poslanci zobrali na vedomie, je zabezpečenie trvalo udržateľného rozvoja verejného osvetlenia (VO) v meste do roku 2030.
Zastupiteľstvo zároveň odsúhlasilo pilotný projekt FVE na streche budovy ZŠ Bajkalská, ktorý má mesto realizovať v spolupráci s Východoslovenskou energetikou, a.s. Tá by zafinancovala výstavbu, samospráva by do projektu vstúpila poskytnutím strechy a sumou 4500 eur na zaplatenie projektovej dokumentácie.
Odhadovaná výška nákladov na výstavbu FVE zo strany investora sa pohybuje na úrovni 330.000 eur. Návratnosť projektu pri súčasných podmienkach garantovaného výkupu elektrickej energie by mala byť približne 9-10 rokov. Vlastníkom a prevádzkovateľom zariadenia na výrobu elektriny bude VSE, a.s. až do doby splatenia investície. Následne má dôjsť k zániku nájomnej zmluvy a zariadenie bude prevedené do majetku mesta, ktoré bude môcť predávať elektrinu.
\"Už teraz vieme vypočítať príjem do mestského rozpočtu, pretože mesto bude vlastníkom tejto technológie a štát garantuje na 15 rokov výkupnú cenu, to znamená, je tam pridaná hodnota. Práve tú pridanú hodnotu za to obdobie piatich rokov chceme spätne investovať do údržby verejného osvetlenia, \" povedal pre TASR prednosta MsÚ Jozef Višňovský. Dodal, že okrem toho bude mať mesto energiu z obnoviteľných zdrojov a investor zabezpečí opravu strechy. Podľa predbežných analýz sa podobné zariadenia dajú potenciálne inštalovať na 13 objektoch vo vlastníctve mesta.
Z vypracovanej analýzy stavu VO vyplýva, že len v období najbližších piatich rokov musí dôjsť k výmene 626 ks stožiarov a takmer 30 kilometrov káblových rozvodov. Mesto rovnako musí počítať aj s tým, že v roku 2020 bude po dobe životnosti približne 5000 kusov svetelných bodov.
Sieť VO v meste spravuje spoločnosť O. S. V. O.comp, a.s. Prešov. V predošlých rokoch sa sústredila predovšetkým na modernizáciu riadenia a znižovanie nákladov za energie. Podľa riaditeľa spoločnosti Petra Bindasa však prichádza obdobie, kedy sa mesto musí zaoberať hľadaním zdrojov na rekonštrukciu.
\"Na základe spracovanej kalkulácie pri cenách z roku 2009, odhadujeme, že do roku 2030 bude nutné vynaložiť na obnovu verejného osvetlenia zhruba 13,7 milióna eur, \" povedal pre TASR Bindas.
 

Vyberte región

mark